Fetter vs. Oljor: Att avslöja den läckra gåtan

Mättade fetter vs. flytande guld: Kemin bakom fetter och oljor

Att förstå skillnaderna

– Fetter är fasta vid rumstemperatur, medan oljor är flytande
– Skillnaden i fysiskt tillstånd beror på skillnader i fettsyresammansättningen
– Mättade fetter är raka kedjor utan dubbelbindningar, vilket gör fetter fasta
– Omättade fetter har dubbelbindningar, vilket skapar knutar i kedjorna och håller oljor flytande
– Längd och grad av omättning påverkar också det fysiska tillståndet

Utforska källor och typer av fetter

Att förstå fetter från olika källor

– Mättade fetter:
– Finns i animaliska produkter och tropiska oljor
– Kopplas till ökad risk för hjärtsjukdomar vid överkonsumtion

– Omättade fetter:
– Enkelomättade fetter:
– Finns i olivolja, avokado, nötter och frön
– Flytande vid rumstemperatur och anses vara hjärtfriska
– Fleromättade fetter:
– Finns i feta fiskar, linfrön, valnötter och vegetabiliska oljor
– Flytande vid rumstemperatur, nödvändiga för hälsan och har antiinflammatoriska egenskaper

– Transfetter:
– Skapas konstgjort genom härdning
– Uppför sig som mättade fetter och ökar nivåerna av dåligt kolesterol
– Finns i processade livsmedel och förknippas med hälsorisker

– Essentiella fettsyror:
– Omega-3 och omega-6 fettsyror som kroppen inte kan producera själv
– Finns i fet fisk, linfrön, valnötter, vegetabiliska oljor och frön
– Väsentliga för hjärnhälsa, reglering av inflammation och cellstruktur

– Kolesterol i kosten:
– Finns i