Den beska sanningen om socker: Att förstå dess påverkan på hälsan

Socker: Den söta fienden

– Socker är en ingrediens som ger oss en behaglig känsla, men överkonsumtion kan leda till hälsoproblem.
– Naturligt socker från hela livsmedel är tillåtet och till och med fördelaktigt.
– Raffinerat socker, som vanligt socker och fruktosmaissocker, är dåligt för oss.
– Raffinerat socker finns i en mängd olika processade livsmedel och drycker.

Effekterna av överkonsumtion av socker

– Överkonsumtion av socker kan leda till fetma, diabetes och hjärtsjukdom.
– Socker kan överbelasta levern och bidra till fettleversjukdom.
– En hög konsumtion av socker kan höja blodtrycket och öka kronisk inflammation.
– Kalorier från sockerhaltiga drycker kan lura kroppens aptitkontrollsystem och leda till viktökning.

Hur mycket socker är för mycket?

– Den genomsnittliga vuxna konsumerar 24 teskedar tillsatt socker per dag, vilket motsvarar 384 kalorier.
– American Heart Association rekommenderar högst 6 teskedar (för kvinnor) och 9 teskedar (för män) tillsatt socker per dag.

Tips för att minska på sockret

– Läs livsmedelsetiketter och undvik produkter med tillsatt socker.
– Välj osötade drycker som örtte eller svart kaffe.
– Välj hela livsmedel istället för förpackade och processade livsmedel.
– Fyll på med färska frukter för att tillfredsställa sötsuget.
– Få tillräckligt med sömn för att minska suget efter socker.
– Var försiktig med torkad och konserverad frukt, eftersom de ofta innehåller tillsatt socker.
– Tugga fänkålsfrön för att minska suget efter socker.
– Konsumera mindre portioner av livsmedel med högt sockerinnehåll.
– Ha en matig frukost istället för en söt.
– Söta livsmedel naturligt med frukt och kryddor.
– Välj mörk choklad med hög kakaohalt.

Fördelarna med att sluta med socker

– Att sluta med socker kan underlätta vikthantering och minska risken för fetma.
– Det kan reglera blodsockernivåerna och förbättra insulinkänsligheten.
– Minskat sockerintag kan förbättra hjärthälsan och minska risken för hjärtsjukdom.
– Det kan förbättra tandhälsan och minska risken för karies.
– Lägre sockerkonsumtion kan minska risken för depression och förbättra den mentala hälsan.
– Det kan reducera akne och främja en hälsosammare hud.
– Att sluta med socker kan minska risken för leversjukdom, specifikt icke-alkoholisk fettlever